Aktualny poziom wiedzy

Bez wątpienia poziom wiedzy w zakresie stosowania określonych technik gotowania czy sposobów dokonywania zakupów spożywczych, poprawił się w ostatniej dekadzie w sposób diametralny. Ludzie pozbawieni odpowiedniej pomocy przy opracowaniu swojego własnego jadłospisu mogą korzystać z pomocy publikowanej na licznych stronach www, skąd bez większego problemu za darmo uzyskać można pomoc.

To sprawia, że niektóre modne pomysły na odchudzanie czy sezonowe programy dietetyczne – szybko trafiają na podatny grunt i natychmiast rośnie grupa osób na danej diecie. Jeśli zaś bliscy znajomi na danej diecie zaczną na naszych oczach wyglądać coraz lepiej – jest to dodatkowy impuls, by na taką dietę przejść. Między innymi ten mechanizm musi w dużym stopniu odpowiadać za popularyzację i wzrost liczby aktywnych uczestników diety bezglutenowej.

Gluten alergenem

Na temat glutenu i jego mało korzystnych efektów dla układu trawiennego człowieka, eksperci zaczęli już debatować dwie dekady temu. Lobby produkujące żywność bogatą w gluten oczywiście długimi latami starało się dowieść, że badania te oczerniające gluten wcale nie są do końca rzetelnie przeprowadzone lub metodologiczne. Dzisiaj jednak, na mocy ostatnich faktów i niepodważalnych wyników badań laboratoryjnych, można z całą pewnością twierdzić, że gluten należy do jednych z najpoważniejszych i najpopularniejszych alergenów pokarmowych, na które uczuleni są współcześni konsumenci.

Gluten w pożywieniu

Gluten jest bardzo powszechnie występującym składnikiem zbożowym – głównie w pszenicy jego zawartość jest ogromna. Jest tak chętnie stosowany w przemyśle spożywczym, ponieważ nadaje lepszej konsystencji rozmaitym produktom, zwiększa ich elastyczność i trwałość struktur. Z punktu widzenia jelit i układu trawiennego człowieka, jest on jednak swoistym klejem zalepiającym wszystkie najważniejsze elementy układu pokarmowego, jak chociażby kosmki jelitowe. Zmniejszenie powierzchni wchłanialnej jelita jest jednym z poważniejszych następstw spożywania dużej ilości glutenu, co w skrajnych przypadkach może przyczynić się nawet do rozwoju chorób nowotworowych jelita.
Czytaj więcej na :
https://rodzinazdrowia.pl/jedz-makaron-i-chudnij-wartosci-odzywcze-makaronu
https://rodzinazdrowia.pl/bardzo-surowa-dieta-czyli-zasady-diety-raw-food